Hogyan készül? – Rice-Ler

Hogyan készül?

/
Hogyan készül?

Rizstermesztés

Kisújszállás környékén az 1950-es évek elején kezdődött a rizstermesztés, de a más országokból importált rizsfajták itt nem adtak megfelelő termésbiztonságot. Az 1960-as évek közepétől magyarországi nemesítésű rizst használunk, amellyel  biztonságosabb lett a rizstermesztés és tájba illő. Ezen a területen réti talaj található, magas agyagtartalommal, magas kötöttséggel, termőrétege szikes.

Jelenleg több mint 1600 hektáron van berendezett rizstelepe a Nagykun cégcsoportnak. Évente 900-1100 hektár rizst vetünk.

A rizst általában talajba vetjük, de csapadékos tavaszokon repülőgépről az elárasztott területre is rá lehet szórni a vetőmagot és így is kicsírázik.

Tavasszal első lépés a megfelelő magágy előkészítése, melegben a vetés április 20. és május 10. között történik. Vetés után legfontosabb feladat a rizs kelesztése, mely futóárasztásokkal történik. Bokrosodás kezdetén állandó vízborítás alá kerül a terület és a növény egyharmada vízben áll.

Magyarországon a rizs tenyészideje 100-140 nap körül változik. Ennek megfelelően szeptember közepétől az aratás elindul. A puha talaj miatt lánctalpas kombájnnal aratunk. Termésátlagunk a viszonylag hideg és rossz talajok miatt 4-5 tonna/hektár körül alakul, de emiatt sokkal magasabb minőségi beltartalommal rendelkezik.

Rizs hántolása

A NAGYKUN Vállalatcsoport által 2010. óta megtermelt konvencionális és bio rizseket saját üzemeinkben dolgozzuk fel.

Kisújszállási és mezőberényi hántoló üzemeinkben végezzük a hántolatlan rizs hántolását, csiszolását, osztályozását, kisegységű csomagolását és forgalmazását, élelmiszergyártó és kiskereskedelmi partnerek irányába.

Kisújszállási üzemünket 2015-ben őrlő üzemmel bővítettük, ahol fehér és barna rizsből különböző frakciójú darákat és liszteket készítünk.

2018. évben új beruházás keretében bővítettük raktárpiaci kapacitásainkat, valamint új automatikus, kisegységű csomagolóüzemet létesítettünk. Ezzel elősegítve kiskereskedelmi forgalomba megfelelő termékeink színvonalát.

Gyártás

A NAGYKUN 2017 Vagyonkezelő Kft. vezetői 2020-ban úgy döntöttek, hogy a saját megtermesztett, hántolt étkezési rizseinknek feldolgozó üzemet létesítenek beruházás keretein belül, az év végén el is kezdődtek a beruházási folyamatok.

2021 nyarán a puffasztó üzem készen állt a termékek kísérletére, fejlesztésére. Termékfejlesztés során két termékcsoport alakult ki:

  • Roppant jó! puffasztott rizskorongok (natúr, enyhén sós, zöldfűszeres változatban). Feldolgozásuk: puffasztásos technológia, csomagolás
  • Rice-ler: minőségi belga csokoládékkal mártott puffasztott rizskorongok (tej-, ét- és karamellás fehércsokoládéval). Gyártás: puffasztásos technológia, csokoládéval mártás, csomagolás

Gondos, minőségi ízesítőanyagok és csokoládék válogatása során állítjuk, hogy termékeink glutén- és adalékmentesek.

A gyártás során szigorú élelmiszerbiztonsági ellenőrzések garantálják, hogy igényes, minőségi termékeket állítsunk elő.

Termékeinkkel szeretnénk változatosabbá tenni az egészségtudatos fogyasztók étkezéseiket, táplálék-pótló lehetőségeiket.

Cégünk dolgozói elkötelezettek hivatásuk iránt, minden nap azért dolgozunk, hogy fogyasztóink és partnereink elégedettek legyenek az általunk előállított puffasztott és reform desszertjeinkkel.

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza az üzletbe
    ×